PT3 : Not so good but OK

بسم الله الرحمن الرحيم

     eagerly to say that my result was ok. not so awesome. by the way, all the praises go to Batch 00 which got straight A's in PT3. So awesome, i guess. well, you put your best on what you want and Allah gives the rest. please make this as your note. 

    nothing to hide that I only got 9A 1B 1C. Alhamdulillah. For me, Im so proud of having these grades. I had put more effort and I really love to see my result. C stands for Arabic. Haha. Im really hate Arabic class since form 1, guys. sleepy all the time, talking and never pay any attention because Im so bored. well, i dont understand at all.

    then, B goes to English Speaking. well, i love english very much. training to speak all the time eventhough i dont know how to speak well. but, the topic that i got on the exam's day was so hard. guys, tell me. i dont remember the title but the topic was number 7. yeah, ask the pt3's candidates who got this title. they must be speechless too.

     i dont to mention the subject which i got A. i dont wanna show my happiness in front of sad people. well, i never put high hopes on what i want. but, who's on earth dont want to get what they want. so, good luck to next batch. pray for me so that i can transfer to another school. wish the best for all of us.

P/s: dont be so overconfident as it will harm you

people become cruel

بسم الله الرحمن الرحيم

     bila buka cerita tentang manusia. well, semua orang faham. kita pun manusia. orang sekeliling pun manusia. yes.. but you have to understand that people have heart. kalau asyik jaga hati dia, hati kita siapa nak jaga.

memang benar orang kata
asyik jaga hati dia
asyik jaga hati semua

sampai satu masa
hati kita
hati yang dibiar luka
siapa nak jaga

bukan benda kelakar
hati orang dijadi raja
hati sendiri menjadi hamba
dilanyak hingga hancur
bukan satu gurauan
dan kau harus faham

     penat. bila difikir-fikir, sampai bila nak jaga hati orang lain sampai hati diri pun tak terkawal. bila melenting, katanya entah pape. kau harus faham, aku ada hati. tak puas hati, bagitau. tak perlu sebarkan cerita palsu yang mungkin memburukkan lagi jiwa rabak. aku bukan jenis yang suka bagitau bila hati sakit. tapi sampai bila nak pendam.

    mungkin kau boleh kata, benda kecil pun nak ambil kira. well, benda kecil tu kan, kalau asyik kumpul jadi timbunan luka. meletup juga. gais. macam ni, kalau tak suka, kata. kalau dah jemu, kata. jangan jumpa depan-depan, diam tapi bila belakang aku, rancak sebarkan yang bukan-bukan.

    bukan semua
bukan
yang mampu jadi sabar
bila dah nak hancur hati

lama-lama
had sabar pun hilang
marah jadi pengganti

jangan dikata faham
jikalau tidak
jangan dikata ya
jikalau enggan

aku jemu
penat dengan kau semua

     people become cruel and so disheartening. i dont know how to describe your soul as youre too weird. well, you cant understand me as im complicated. i accept that fact. my mind is universe of struggle and problems. my soul is dictionary of my story. you cant simply understand my name, not my whole life. you cant. 

     i admit that, im too nerd of trusting you. from bestfriend into stranger is quite funny. sometimes, i grin and laugh lonely because we have lots of memories. as a saying goes, people change meanwhile memories dont. 

p/s: dont trust people too much or you will regret for the rest of your life, dear

Last month for this year : Disember

بسم الله الرحمن الرحيم

     Hello Disember. Well, memandangkan last month. semua orang asyik fikir goals dan wishlist yang dah tercapai. yang tak tercapai, tersimpan untuk dicapai tahun depan. am I wrong? manusia gais. 

    macam yang selalu berlaku ah. girls asyik fikir nak diet dan nak kurus. last last, " i dont need this, all I need is food". boys pulak, " gais, jom pergi gym, lepak, kfc, jogging, berenang, golf,futsal dll" last last, saling mereput dan hanya berpakat. 

    cakap pasal bincang ni, that moment bila kengkawan lama kau berpakat dalam Whatsapp nak buat reunion. Guess what? tarikh asyik terlepas. asyik tukar tempat nak buat. makin lama makin ramai orang left group. then, aku pun tak tahu bila nak jadi.

    orait. memang kebanyakan dan fikir apa goals tahun depan. well, goals aku tahun ni satu je, straight A pt3. nak ambil result bulan ni kot. goals tahun depan, aku harap boleh ke sekolah lain. well, anything happen for making my heart breaks into pieces.

   apa-apa pun. aku doakan goals dan wishlist korang tercapai. aku harap juga aku pun tercapai. if not now, probably soon.


PT3

بسم الله الرحمن الرحيم

------------------------------

I'M
PT3'S CANDIDATE

AND
I SCORE 11A 
FOR
THIS
EXAM

------------------------------

NO MORE
TIME
FOR BLOG

------------------------------

GIVE
SOME
SUPPORT 
AND
SPIRIT
FOR
ME

----------------------------------

KEEP PRAYING
THE BEST
FOR ME

-------------------------------------

THANK
YOU

------------------------------------

Quote : A day before Eid

بسم الله الرحمن الرحيم



Fasting teaches us how to survive life without food and drink. Well, just half of a day. So, today I want to share some quotes that 'A Day Before Eid' b'coz tomorrow we will celebrate Eid. Praise To Allah b'coz we have done it perfectly.

1. “A fast is not a hunger strike. Fasting submits to God's commands. A hunger strike makes God submit to our demands.” --Edwin Louis Cole
2. “Fasting is, first and foremost, an exercise for identifying and managing adversity in all its forms. With faith, in full conscience, fasting calls women and men to an extra degree of self-awareness.” --Tariq Ramadan
3. “Periodic fasting can help clear up the mind and strengthen the body and the spirit.” --Ezra Taft Benson
4. “Through prayer, fasting, and studying, God will answer.” --Monica Johnson
5. “We must master our egoism, and through this mastery, step outside ourselves and educate ourselves in giving. Fasting requires that we rediscover all that is alive around us, and reconcile ourselves with our environment.” --Tariq Ramadan
6. “Start the practice of self-control with some penance; begin with fasting.” --Mahavira
7. “The philosophy of fasting calls upon us to know ourselves, to master ourselves, and to discipline ourselves the better to free ourselves. To fast is to identify our dependencies, and free ourselves from them.” --Tariq Ramadan
8. “Having soon discovered to be great, I must appear so, and therefore studiously avoided mixing in society, and wrapped myself in mystery, devoting my time to fasting and prayer.” --Nat Turner
9. “Instead of looking outside of ourselves and counting potential enemies, fasting summons us to turn our glance inward, and to take the measure of our greatest challenge: the self, the ego, in our own eyes and as others see us.” --Tariq Ramadan
10. “We observe that in the scriptures, fasting almost always is linked with prayer. Without prayer, fasting is not complete fasting; it's simply going hungry.” --Joseph B. Wirthlin

My principles.

بسم الله الرحمن الرحيم



     Oh goshhh. How funny !! Seseorang yang mulanya menjadi stranger dalam hidup aku dan pernah juga menjadi bestfriend dalam hidup ni lawak rupanya. Well, he's my stranger now. From stranger to stranger. I wanna tell all of you that he's teribbly funny. I have never regret to lose him because I get more friends to replace him. I thought that he's the one that understand my feelings. But, there is four friends understand me now.. Thanks God!

DO YOU WANT TO KNOW WHY HE'S FUNNY?

     Well, dulu bila kawan baik, semua benda kita nak luah. Dari anak benih sampailah ke daun, semua benda nak cerita. Kalau boleh tulis semua mungkin lebih panjang dari entri aku yang lepas-lepas.*that's not the answer* Mohon pasakkan kembali kesabaran anda. Sampailah satu masa, aku bagitau semua prinsip hidup aku, semua. Yang menjadi kelakar bila semalam dia bagitau kawan yang sedang rapat dengan aku ni tu prinsip dia. *you can laugh* Mujurlah aku ada kawan yang baik, dia bagitau semua tu dekat aku dan aku tanya kawan aku tu. 

Kawan: Semalam, aku dengan dia pulang sekolah lambat, dia bagitau aku yang ...... dia takkan tegur ...... sebab ...... .

Me: Kau lupa apa prinsip aku?

Kawan: Tak tahu aku.

Stranger: Used to be silent and keep glaring at me.

Me: Kan aku dah cerita dulu *cerita tentang prinsip dan luahan hati setelah kehilangan seorang kawan yang lupa di*i* Sambung cerita balik. 

Kawan: Bestfriend mesti ada persamaan. 

Me: Dulu

     On that time, I can't stop laughing. That's so funny and I'm gonna die. Hahaha. Maybe I'm so stupid that left him because he's so funny. I wanna make a list that all about my principles. If you want to know me, read. If you want to know my feelings, read. If you want to know how funny is my stranger, read. Because he stole my principles. *devil laugh while knocking keyboard*


  1. Aku, Muhammad Faris Bin Yahani takkan tegur mana-mana manusia yang tak tegur aku. Whether my close friends, my old friends that know me before. Kalau haritu tak tegur aku, aku takkan tegur.
  2. Aku takkan senyum kepada mana-mana manusia yang tak senyum kepada aku. This is because I'm pretty tired of humans because they are full of themselves. Bukan nak kata aku hensem ke tak. Tak terlibat pun.
  3. As a hamba, I need to humble. Yes, how many fame that you have? That's not important at all. The important is how we use our fame to communate with others. Kalau setakat bijak,pandai tapi cakap macam tak berpelajaran buat apa.
  4. Aku tak salah, buat apa aku nak mengaku kalah. Well, kau betul dan kau nak menyatakan yang kau salah. Letakkan hati di tempat yang betul sebab kau benar dan dia salah.
  5. Setiap semua benda yang aku bersungguh-sungguh aku mahu, aku akan mahu semuanya perfect dan kalau ada gred, aku mahu A+. 


     Ramai yang kata aku ni hidup dengan prinsip yang banyak . Well, these principles teach me how to face this cruel world. Ramai kata, aku ego, aku pentingkan diri sendiri, perfectinist. Aku pekakkan telinga dan go on. Aku tak kisah apa mereka mahu kata sebab hidup ni aku punya. Sementara Tuhan kasi pinjam nyawa, gunakan sebaik yang mungkin.

     Best part of my life is when someone admit that my principles is him. I give you my fart. Haha, In my life, there is no one admit that my principles is belonging to them. No one but my stranger did. Well, you think I'm full of care? No, if it belongs to me so it always belongs to me till I'm die.

P/s: Even that's my principles, but I'm also shy because my stranger told my friend that it belongs to him. 

Puisi : Sampah Berupa Mutiara

بسم الله الرحمن الرحيم


Ini cerita aku
Bukan perihal kamu
Ini soal hati aku
Maka diam dan pejam
Moga kalian faham

Ini kisah pada suatu masa
Katanya teman sehati sejiwa

Hey teman
Pada awalnya
Kau kata kau setia
Peneman jiwa
Tak kira masa

Mungkin
Mungkin aku buta
Kabur dengan janji setia
Terlalu bertimbun
Bersepah depan mata

Mungkin juga
Aku terlalu percaya
Dengan kata manisnya
Sampai aku lupa
Aku sudah diperdaya

Hey teman
Sudahkan kau lupa?
Ceritera kenangan kita
Hampir segala rasa
Kita ukir bersama

Sekarang
Aku dah tak gusar
Segala kenangan hampir pudar
Kerana aku dah sedar

Sesiapa saja
Yang kau rasa teman
Mereka datang kerana wang
Mereka datang kerana kesenangan

Tanya
Tanya mereka
Adakah teman untuk keikhlasan
Atau sekadar permainan perasaan

Dunia sungguh kejam

Aku lakarkan awan
Langit aku warnakan
Aku ingatkan kau pelangi
Rupanya mendung sebelum hujan
Semua awan kau hitamkan
Kau tinggalkan guruh
Dan petir yang saling bersambaran

Aku tunggu dengan tangisan
Masih menunggu sang bulan

Tiada
Harapan palsu saja
Hanya ada kemarau
Kemarau yang berpanjangan

Tipu
Kalau tak sakit
Hati menderita penuh perit

Untuk kau ingat
Sedar sebelum terlambat
Sebelum sakit dan penat
Sebelum hati turut tenat
Dengan permainan dunia tanpa ubat
Tamat


P/s: Puisi ini bermaksud konflik antara rakan yang masih belum reda. Ya,  ego yang menggunung antara mereka, perkara yang kecil diperbesarkan hingga menjadi api yang sedang membara. Awas!

Best Poems

بسم الله الرحمن الرحيم

     Have a nice day. Please raise your hand if you're really love to read poems. Here the poems that I wanna share. Enjoy your day!


Fire And Ice

Some say the world will end in fire,
Some say in ice.
From what I've tasted of desire
I hold with those who favor fire.
But if it had to perish twice,
I think I know enough of hate
To say that for destruction ice
Is also great
And would suffice.

By Robert Frost

Love After Love

The time will come
when, with elation,
you will greet yourself arriving
at your own door, in your own mirror,
and each will smile at the other's welcome,

And say, sit here. Eat.
You will love again the stranger who was yourself.
Give wine. Give bread. Give back your heart
to itself, to the stranger who has loved you

all your life, whom you ignored
for another, who knows you by heart.
Take down the love letters from the bookshelf,

the photographs, the desperate notes,
peel your own image from the mirror.
Sit. Feast on your life.
By Derek Walcott

6 Lonely Tears

First I shed a single tear because we are apart,
wanting nothing but to be with you, 
to make a brand new start

The 2nd tear I shed is a lonely tear indeed
my mind goes wild, my body goes numb
and my heart begins to bleed

The 3rd tear I cry wanting to feel your touch,
to taste your kiss and lips on mine, 
I want so very much

The 4th tear I cry thinking of you at night,
wanting you to hold me 
as I grip my pillow tight

The 5th tear I cry stains my pillowcase
my mind drifts off in la la land 
as I take us to that place

The 6th tear I shed my thoughts go very deep,
simply dreams of me and you 
as I drift off fast to sleep

By Angela Pilant

This Is A Daily Reminder

This is a daily reminder
To relax
To not get angry over small things
To stay calm 

This is a daily reminder
To be yourself
To not care what people think
To know you can be anything

This is a daily reminder
To love yourself
To not hurt yourself
To not work yourself up 

This is a daily reminder
That you are beautiful
That you are amazing
That you will succeed

This is a daily reminder
To always have hope
To have faith
To know everything will be okay

This is a daily reminder
That you have made it so far already
That you haven't given up 
That whatever you're doing is right
And that you are going to be amazing

Don't give up
Keep holding on and believing
By Nicolette

Hyperhidrosis

بسم الله الرحمن الرحيم


maksud

penyakit yang mana peluh akan keluar secara berlebihan, lebih daripada orang normal. Cara mudah faham, peluh yang keluar banyak dekat tapak tangan, ketiak dan kaki.

punca dan sebab

menurut doktor yang aku jumpa, dia kata punca hyperhidrosis ni disebabkan cemas, gemuruh, panik dan kalut. Peluh akan keluar secara tak stabil ketika sedang panik dan memberi kesan. Contohnya, kesukaran untuk menulis kerana tangan sering berpeluh.

cerita aku

aku pun tak tahu yang aku juga mempunyai hyperhidrosis. Well, aku ingat peluh berlebihan dekat tapak tangan, ketiak dan kaki tu perkara biasa. Aku admit, ketika exam paling aku cemas bila tangan aku berpeluh dan ketika aku menulis, makin banyak peluhnya keluar. 

hari rabu lepas, aku pergi ke klinik dan berjumpa doktor tentang ibu jari kaki aku yang kian membengkak. Mesti korang ingat cagukan? Taklah, doktor kata biasanya patient yang cagu datang satu kaki je bengkak. Aku both. Dia kata, dia pun bingung bila aku tayang kaki aku. 

Bila dia pegang kaki aku, dia tanya, "kenapa kaki berpeluh kuat ni? Tapak tangan berpeluh tak? Ketiak?" Aku katalah dah biasa kaki,tapak tangan berpeluh lebih. Ketiak aku tak kata sebab aku ingat dia bergurau .Padahal, ketiak aku pun berpeluh juga.

Kesian doktor tu, jumpa doktor dalam bilik lain, jumpa MA dan telefon doktor kat klinik 1Malaysia. Ramai gila masuk sebab nak tengok kaki aku. Lepastu, dia kata, kaki aku bengkak sebab peluh yang keluar menyebabkan terkumpul di celah-celah kaki aku mudah dijangkiti kuman. Sebab, aku pakai kasut hitam, stokin lagi dan dia suruh aku jangan pakai kasut kuat sangat sebab aku sering berpeluh. 

Setelah keluar bilik tu, MA jumpa kau, "adik sakit dekat mana?", then follow dia sebab nak buat pembedahan kecil atas kaki aku tu, aku muka selambe masuk dan duduk atas katil. Well, sebab aku nak sangat operate kaki aku tu, buang kuku je sebab peluh berkumpul di celah kuku pada ibu jari kaki aku. So, aku dah hilang kedua-dua belah kuku pada ibu jari kaki aku.

P/s: Hyperhidrosis maybe bahaya sebab boleh jadi macam aku. Aku rasa tak bahaya sangat sebab dia hanya peluh. Tunggu nanti aku jadi doktor la sebab aku pun tak tahu nak hurai macam mana.

Bro, nak tau tak?

بسم الله الرحمن الرحيم


     Nak tau tak? Apa itu sakit? Mungkin kau anggap lukanya biasa sahaja. Semua orang pun rasa sakit. Tapi, kalau luka dekat kulit, tunggu sebulan dah sembuh, tapi tinggal luka juga. Tapi kalau dah buat luka dekat hati, kau tau tak sakitnya bagaimana? Sebulan pun belum tentu sembuh, parut pun terus kekal.

   Sakitnya kau sapu dengan maaf. Maaf, kau anggap senang. Buat muka kesian dan aku maafkan. Tapi, kalau dah setiap hari, kau rasa ada maknakah maaf itu? Maaf kau seperti barang yang mahal, namun dilelong untuk aku membelinya dengan murah. Maaf, maaf dan maaf. Aku rasa maaf dah tiada langsung untuk kau.

    Memang mudah untuk kau cakap. Mudah sangat. Kalau sempat aku salin semuanya, mungkin boleh jadi novel. Barangkali. Dengan pujinya,hinanya, sedihnya, ketawanya dan penipuannya. Aku manusia, bila bermain dengan perasaan, siapa yang tak rasa sedih dan kecewa. Tapi, kau ada rasa?

    Nak tau tak? Mungkin semua manusia di sekeliling kau tolong kau sekarang, percaya kata manis yang dicampur perisa. Tapi, tahan lamakah? Kau menipu semata-mata untuk mendapat perhatian mereka. Kau ingat, mereka tiada akal untuk membezakan hitam dan putih.

    Aku tak kisah? Mungkin dulu aku manusia pertama dengar luahan hati kau. Sebab aku dapat rasa hati kau, aku dah banyak telan garam tentang hati. Masin, aku telan. Sanggup bro, untuk kau. Kau ada ke? Pahit sikit, masam sikit, terus buang. 

    Memang kelakar dan menyesal sebab kenal kau. Lagi indah dan aman jika kau tak pernah hadir dalam hidup aku. Muka kau akan aku ingat bro. Cara kau layan aku macam sampah, aku dapat hidu bau busuknya. Jangan kau ingat kau sembur bau wangi terus hilang bau asalnya itu. Tak bro, kau silap. 

   Kau pandang masa sekarang, masa lepas kau hanyutkan terus daripada sungai kenangan yang kau anggap kusam dan kelam. Masa akan datang, adakah kau tanam dalam lubang kegelapan, fikir bro. Fikir. Terima kasih atas masa silam. Aku kenang dan aku akan simpan dalam diari hati. Sudah aku balut bersama lukanya. 

P/s: Anggaplah aku ini manusia yang hancurkan hidup kau, sebab aku adalah sampah yang kau anggap.

Wordless Wednesday

بسم الله الرحمن الرحيم


     Assalamualaikum. Wordless kali ini aku ingin sentuh tentang aurat. Sebelum itu, aku bukanlah orang yang kuat agama dan ustaz namun aku ingin kongsi sedikit ilmu yang aku ada supaya dapat dikuasai oleh segenap masyarakat. Ramai kaum Hawa yang merungut, pakai tudung itu panas, menyusahkan. Siapa kita untuk menentukan apa yang Allah telah tetapkan? Tak perlu pakai tudung yang labuh jika tidak mampu. Tidak perlu pakai tudung yang mahal. Buat apa mahal jika aurat masih lagi terdedah. Pakailah tudung lepasi paras dada jika tidak mampu untuk sampai ke pinggang. Islam tidak membebankan, manusia yang menyusahkannya.

P/s: Islam itu sempurna, kita yang tidak.

The Script - Six Degrees Of Separation

بسم الله الرحمن الرحيم


You've read the books
You've watched the shows
What's the best way no one knows, ye
Meditate, get hypnotized
Anything to take it from your mind
But it won't go, ohhhh ohhh
You're doing all these things out of desperation
Ohhh ohhh
You're going through six degrees of separation

You hit the drink, you take a toke
Watch the past go up in smoke, ye
Fake a smile, yeah, lie and say that
You're better now than ever, and your life's okay
Well it's not, no
You're doing all these things out of desperation
Ohhh ohhh
You're going through six degrees of separation

First, you think the worst is a broken heart
What's gonna kill you is the second part
And the third is when your world splits down the middle
And fourth, you're gonna think that you fixed yourself
Fifth, you see them out with someone else
And the sixth is when you admit you may have fucked up a little

(Oh no there ain't no help, it's every man for himself)
(No no there ain't no help, it's every man for himself)

You tell your friends, yeah, strangers too
Anyone who'll throw an arm around you, yeah
Tarot cards, gems and stones
Believing all that shit's gonna heal your soul
Well it's not, no

You're only doing things out of desperation
Ohhh no
You're goin' through six degrees of separation

First, you think the worst is a broken heart
What's gonna kill you is the second part
And the third, is when your world splits down the middle
And fourth, you're gonna think that you fixed yourself
Fifth, you see them out with someone else
And the sixth is when you admit you may have fucked up a little

No there's no starting over
Without finding closure
You'd take them back, no hesitation
That's when you know you've reached the sixth degree of separation

Oh, no there's no starting over
Without finding closure
You'd take them back, no hesitation
That's when you know you've reached the sixth degree of separation

First, you think the worst is a broken heart
What's gonna kill you is the second part
And the third, is when your world splits down the middle
And fourth, you're gonna think that you fixed yourself
Fifth, you see them out with someone else
And the sixth is when you admit you may have fucked up a little

No, no, there ain't no help
It's every man for himself
You're goin' through six degrees of separation

No, no, there ain't no help
It's every man for himself
You're goin' through six degrees of separation

[x3: fading]
No, no, there ain't no help
It's every man for himself

You're goin' through six degrees of separation

1st of June

بسم الله الرحمن الرحيم


     Have a nice day with a nice month. June, please be nice .. Throw your sadness and fear a far as you can. Be fearless. We can do it. Make these school holidays awesome. Use the time properly as time and tide wait for no man. Forget the past and face up the future. 

P/s: Everyday we say hello and we say goodbye.

I have no rights!

بسم الله الرحمن الرحيم



     The days pass with tears, who cares? World is full of lies. Do not ever play with your heart, it will hurt you a lot but always play with your mind. Let us control them. We have no rights even we are part of them.

     Harapan. Layu. Musnah. Mati. Jenazah. These stand for people who have been forgotten their roots. Wake up and move on. That's all I can hear from them but they are backstabber.

     I wonder about it almost everyday. Tired and bored. Why people are so hard to understand my heart. Are they heartless? I beg for you, stop to pretend in front of me.

     I already know even you do not say it. Friends do not tell me but my heart did! I have more scars than friends. Bestfriends? I can count them with my beautiful fingers. I am sure that it less than 5 persons.

     And maybe ..1 .. Friends always change. Come and go like seasons. Sometimes it quite annoying and sometimes it always in our minds. I sure that friend makes me feeling give up to make a lot of friends..

P/s: World is one. Can I build a new one with my dreams?

Sangka baik dengan Allah.

بسم الله الرحمن الرحيم

Siapa sangka?
Nak tahu kenapa sangka baik dengan Allah perlu sentiasa?


P/s: Jangan merungut bila dapat ujian tau.

Wordless Frenemy

بسم الله الرحمن الرحيم

This sentence refers to frenemy.


     Frenemy? Tak kenal. Frenemy ialah Friend + Enemy. Dulu kawan sekarang lawan. That calls Frenemy. Suka cakap bukan-bukan. Suka buruk kawan. Akhir sekali, suka tikam belakang. Suka?

    Untuk Frenemy, awak tiada hati ke? Kalau ada, tolong jaga orang lain punya hati juga. Sakitnya tuh di sini! 

P/s: Frenemy salah satu sampah yang tidak perlu recycle.

Dengan siapa awak Haram bersalam.

بسم الله الرحمن الرحيم

     Sebagai orang Islam, batas - batas agama perlu kita jaga. Bersentuhan yang bukan Mahram membawa kepada dosa. Mungkin kita keliru dengan siapa patut kita bersalam dan tak patut kita bersalam. Jadi, saya ingin kongsikan gambar yang saya temui dan bagi saya gambar ini patut dikongsi untuk perkongsian semua.



P/s: Lelaki dan perempuan je ada. Pondan punya tak jumpa.

Crush?

بسم الله الرحمن الرحيم



     Crush? Ni bukan isu Candy Crush. Well, siapa tak tahu apa itu crush. Sebenarnya, aku pun tak tahu. Aku tahu benda ni apabila kawan aku cakap:

"OMG, crush lalu, bergegar tulang rusuk kiri"

     Agak menyampah! Mohon tekan butang off untuk vibrate supaya tulang rusuk tak bergegar bila crush lalu. Jadi, crush ni dapat dimaksudkan sebagai seseorang atau insan yang kita cintai. 

    Rasanya semua dah tahu bahawa Allah cipta perasaan jatuh cinta. Tapi, adakah Allah cipta percintaan sebelum nikah hingga menyebabkan zina? Zina tak perlu pandang jauh, zina hati sering kita buat even kita tak tahu. 

    Zina hati ni apabila kita lihat crush lalu , mata terus pandang dia, ambil tahu tentang dia, dalam solat tak khusyuk pun sebab asyik terbayang wajahnya. Allah ciptakah? Tak! Kita yang buat perkara ini. 

    Jatuh cinta itu takpe tapi jangan melebih-lebih. Sebab apa? Mula dari crush, lepastu minta mahu couple dan adanya yang ketiga hinggalah menjadi perkara tak senonoh. Pergaulan bebas, hukum entah ke mana. Ya, sebab tu banyak sangat kes pembuangan bayi.

    Allah dah cipta setiap manusia berpasang-pasangan. Jadi, buat apa nak sibuk. Jodoh kau tak lari kalau Allah dah tetapkan. Jodoh macam cermin, kalau kita macam ni, jodoh pun macam ni juga. Yang baik untuk yang baik, yang buruk untuk yang buruk. Jadi, sentiasalah berdoa untuk jodoh yang baik !

CIRI CIRI SEORANG PELAJAR CEMERLANG

mempunyai sahsiah dan peribadi yang unggul
- Seorang pelajar yang mempunyai peribadi yang unggul akan sentiasa menjaga hubungan baik sesama manusia tidak kira ketika bersama keluarga, guru mahupun rakan-rakan. Sebagai contoh, pelajar yang cemerlang sentiasa menghormati dan menyayangi guru mereka. Mereka juga sentiasa berlapang dada untuk membantu rakan-rakan dalam pelajaran. Sifat sombong dan angkuh tidak pernah wujud dalam kamus hidup seorang pelajar yang cemerlang. Mereka sentiasa mengamalkan sikap bermurah hati dan tidak pilih kasih dalam pergaulan dengan membeza-bezakan bangsa, agama dan prestasi akademik kerana menyedari bahawa setiap manusia adalah sama di sisi Allah. Sahsiah dan peribadi pelajar yang cemerlang yang unggul disenangi oleh orang di sekelilingnya kerana mereka tetap bergaul mesra kerana tidak bersikap seperti kera sumbang. Oleh itu, jelaslah bahawa pelajar cemerlang mempunyai sahsiah dan peribadi yang unggul

sentiasa mengikut ajaran agama
- Setiap agama di dunia ini menganjurkan manusia melakukan kebaikan tidak kiralah agama Islam, Kristian, Hindu mahupun Buddha. Pelajar yang cemerlang sentiasa menjadikan agama sebagai panduan hidup. Agama menjadi landasan yang paling ampuh dalam membentuk diri pelajar yang cemerlang seperti kata seorang cendekiawan, permulaan hidup seseorang manusia adalah mengenal Tuhan dan agamanya. Pelajar yang cemerlang akan sentiasa mempunyai nawaitu yang suci dalam setiap tindakan yang dilakukan oleh mereka. Sebagai contoh, seorang pelajar Islam yang cemerlang sentiasa menunaikan tanggungjawabnya terhadap Allah iaitu dengan menunaikan solat serta sentiasa berdoa untuk mencapai kejayaan. Oleh itu, jelaslah bahawa agama menjadi pegangan pelajar yang cemerlang agar mereka tidak terpesong daripada matlamat sebenar hidup di dunia ini serta seimbang dari aspek jasmani, emosi, rohani, intelek dan sosial.

menyedari hakikat bahawa masa itu emas dan tidak mensia-siakan setiap saat yang dimilikinya
- sentiasa mengisi masa terluang dengan melakukan pelbagai aktiviti yang berfaedah seperti membaca buku, mengulang kaji pelajaran, dan beriadah. Mereka juga menyediakan jadual aktiviti harian yang fleksibel agar aktiviti yang mereka lakukan seimbang daripada aspek jasmani dan rohani. Penyediaan jadual aktiviti harian amat penting bagi memastikan pelajar tidak hanya menghabiskan masa selama 24 jam di meja belajar sahaja. Pelajar yang cemerlang juga sentiasa berusaha menambah ilmu pengetahuan mereka dengan membaca buku sekiranya mempunyai masa yang terluang. Hal ini demikian kerana, mereka menyedari melalui pembacaan, mereka akan dapat meluaskan horizon pemikiran mereka dan seterusnya menjadikan diri mereka seorang pelajar yang cemerlang. Mereka juga sentiasa menyiapkan setiap tugasan yang diberi dan tidak menangguhkannya. Mereka juga tidak mengamalkan sikap seperti pahat dengan penukul dalam proses menuntut ilmu. Oleh hal yang demikian, jelaslah kepada kita semua bahawa pelajar yang cemerlang sentiasa bijak dalam mengisi setiap saat dan minit dalam kehidupan mereka agar tidak berakhir dengan penyesalan.

sentiasa memberikan tumpuan ketika guru sedang mengajar
- perhatian dan tumpuan yang diberikan menjadi salah satu medium pembentukan pelajar yang cemerlang di samping meningkatkan pemahaman mengenai subjek yang dipelajari. Sebagai contoh, seseorang pelajar haruslah memberi sepenuh perhatian dan fokus ketika proses pengajaran dan pembelajaran sedang dijalankan. Mereka harus menghargai setiap detik waktu dalam proses tersebut kerana masa itu ibarat pedang, jika kita tidak memotongnya,maka ia akan memotong kita. Tumpuan dan perhatian pelajar di dalam kelas sahaja menjadi salah satu ciri pelajar cemerlang malahan dapat meningkatkan ilmu pengetahuan mereka dalam sesuatu subjek yang dipelajari. Tambahan lagi, sekiranya mereka menerapkan ciri yang berikut dalam diri mereka, mereka akan disenangi oleh para guru. Para guru akan berasa senang hati ketika mengajar seterusnya memberi keberkatan kepada pelajar tersebut untuk memperoleh kejayaan dalam pelajaran, peperiksaan bahkan dalam kerjaya mereka pada masa akan datang. Oleh hal yang demikian, jelaslah bahawa pelajar yang cemerlang sentiasa memberikan tumpuan semasa guru sedang megajar di dalam kelas.

mempunyai wawasan hidup
- wawasan hidup diperlukan supaya mereka sentiasa dapat mencapai segala cita-cita dalam hidup mereka. Sebagai contoh, mereka yang cemerlang sentiasa mempunyai sasaran dalam peperiksaan dan berusaha bersungguh-sungguh untuk mencapainya. Selain itu, wawasan hidup mampu mengajar mereka erti berdisiplin dan bertanggungjawab dalam hidup berikutan mereka akan lebih teliti dan kreatif dalam menyusun masa belajar dan melakukan aktiviti seharian. Wawasan hidup merupakan ciri dominan pada diri pelajar cemerlang kerana apabila mereka berwawasan, mereka sentiasa berusaha gigih kerana yang bulat tidak datang bergolek, yang pipih tidak datang melayang. Pelajar yang mempunyai wawasan juga lebih mengetahui hala tuju kehidupan serta tidak mudah berputus asa dalam kehidupan mereka. Walaupun mereka mungkin menemui kegagalan dalam sesuatu perkara, mereka tidak akan mudah bersedih malahan menjadikan kegagalan tersebut sebagai batu loncatan untuk berusaha dengan lebih gigih pada masa hadapan. Wawasan hidup juga mampu menjauhkan diri daripada sifat menangguhkan kerja dalam kalangan pelajar cemerlang. Setiap pekerjaan haruslah dilakukan hingga selesai, bak kata peribahasa, alang-alang menyeluk perkasam, biar sampai ke pangkal lengan. Sifat negatif tersebut tidak akan lagi menjadi penghalang kepada diri mereka dalam menempa kejayaan hidup. Oleh hal yang demikian, jelaslah bahawa pelajar yang berwawasan merupakan pelajar yang cemerlang

sentiasa aktif melibatkan diri dalam aktiviti kokurikulum
- melalui aktiviti kokurikulum di sekolah, bakat dan kebolehan para pelajar akan terserlah dan dapat terus digilap untuk mencapai kejayaan. Tamsilannya, para pelajar akan sentiasa melibatkan diri dalam sebarang aktiviti yang diadakan oleh unit beruniform, serta kelab dan persatuan seperti berkawad dan berkhemah. Dalam konteks ini, para pelajar bukan sahaja dapat menyihatkan tubuh badan mereka malah turut dapat mencerdaskan otak mereka kerana otak yang cerdas lahir daripada badan yang cergas. Para pelajar juga haruslah menyertai sebarang pertandingan bagi mengenal pasti potensi diri sama ada melalui unit beruniform mahupun akademik. Contohnya, pelajar yang cemerlang akan menyertai pertandingan yang dapat menguji minda serta pemikiran mereka seperti pertandingan perbahasan, forum dan catur. Oleh hal yang demikian, setiap pelajar perlu bergiat aktif dalam aktiviti kokurikulum untuk menjadi seorang pelajar yang cemerlang dan seimbang.


--COPYPASTE UNTUK KEBAIKAN