// Faith In Allah SWT \\

بسم الله الرحمن الرحيم


      Start everyday with a new hope , leave bad memories behind and have faith for a better tomorrow . Whatever befalls you in life could not have been avoided and whatever does not befall you could not have been made to happen as Allah knows best .

     Allah knows what is the best for you and when it's best for you to have it . Allah is The Best Planner . Allah does not judge you on how you have been in the past but rather on how good you strive to be now .

     Allah does not burden a soul beyond that it can bear . Once you've tasted the sweetness of faith , you'll always recognize the bitterness of sins . Don't expect from others , expect only from Allah . What you deserve will come from Allah . 

P/s: Have faith with Allah . If Allah brings you to it , He will bring you through it.

Ranking terbaru .. ( 31 Julai 2014 )

بسم الله الرحمن الرحيم 



     Alhamdulillah . Berkat usaha selama ini dapat jugalah merasa ranking . *tetibe* . Tanpa pengomen , followers dan pengunjung , Faris tak dapat nak merasa benda ni . Thanks bagi peluang . Saya harap semua pembaca dapat memberi pendapat tentang blog saya ini untuk proses penambah baikan . Semua yang baik itu datang dari Allah SWT dan semua yang buruk itu datang dari kita semua . Assalamualaikum ..

Selamat Hari Raya Aidilfitiri . #KosongKosong

بسم الله الرحمن الرحيم 






     Dikesempatan ini , saya Muhammad Faris Bin Yahani selaku tuan tanah blog ni mengucapkan Selamat Hari Raya kepada semua umat Islam di seluruh dunia . Terutamanya kepada pen gunjung dan peminat blog ni . Followers yang sporting tu sekali . Saya mengatur 10 jari yang kiut ni untuk meminta maaf kepada semua secara langsung atau tidak langsung . Jika terkasar bahasa , terupdate entri yang menguris entri , minta maaf banyak - banyak ye .. #KosongKosong  .


P/s : Eid is not as much about opening our presents as opening our hearts .

Allah knows ..

بسم الله الرحمن الرحيم 


     If the path is beautiful , 
ask where it leads to .. 
But if the destination is beautiful ,
 never mind about the path .. 
Keep Walking . 

Don't be sad , 
You have the ability
to endure all the trials in life 
For Allah does not burden
a soul above its capacity .



P/s : Allah is sufficient for us .

Solat Terawih Terakhir .

بسم الله الرحمن الرحيم 

     
     Pejam celik pejam celik , dah habis solat terawih untuk tahun ini . Memang rasa sekejap sahaja . Puasa pun rasa sekejap jugak . Rasa ringan , tak penat langsung . Rindunya nak tinggalkan bulan Ramadhan bulan Keberkatan ni .


P/s: Ramadhan dah nak tutup tirai . 

Majlis Khatam Al-Quran I

بسم الله الرحمن الرحيم



 Selasa hari tu , sekolah Faris ada buat Majlis Khatam Al-Quran . Faris kena baca surah dekat atas pentas . Di hadapan semua pelajar pulak tu . Bukan Faris sorang , adelah jugak kawan - kawan yang lain .  Tipulah kalau Faris cakap Faris tak 'ketar kenaling' . Haha . Memang berdebar sangat masa nak baca tu . Alhamdulillah . Faris dpt bca dgn lancar . Fuhh . Selamat . Abang Faris , Fakhrur pun kena baca jugak kat atas pentas . Haha . Keluarga Yahani yang kuasai pentas .


  Hari ni last day kat sekolah . Bersalaman dengan ckgu , minta maaf dgn kawan-kawan . Bersalam dengan cikgu yang sorang tu , Allah je yang tahu hati macammane , tak boleh nak cakap takut sangat rasenye .  Sedih pulak rasa . Alaa . Kejap je kot cuti . Nnti blh jumpa lg kan ? Ni baru part I . Nnti part II Faris upload gmbr ye .



 Sampai di sini dulu . Faris nk minta maaf kalau Faris ada buat salah atau terkasar bahasa sepanjang Faris menulis entry dlm blog ni . Cehh . Kosong-kosong . Selamat Hari Raya Aidilfitri :)


Pendosa Tanpa Noktah

بسم الله الرحمن الرحيم


Aku manusia biasa
Biasalah . . . lalai pada dunia
Fitrah sebagai seorang manusia
Tidak henti melakukan dosa .

Aku bukannya tak bersujud pada-Nya
Cuma , kadang-kadang aku terleka
Tapi aku berusaha untuk mengelaknya
Malangnya , hanya kadang-kadang aku berjaya .

Hidup di dunia bukan selamanya
Hanya menetap sekejap sahaja
Tetapi kenapa kita tidak menghiraukannya ?
Adakah lupa tujuan utama di dunia ?

Setiap hari pasti kita lupa
Untuk bersyukur pada yang Maha Esa
Bukankah sudah kita dicerita
Bahawa rezeki itu milik-Nya .

Siapa tak mahu berjaya
Popular satu dunia , dikenali semua
Ingat , semua itu pinjaman sahaja
Bila-bila sahaja Allah boleh ambil semula .

Buat salah perkara biasa
Memang kita manusia tak sempurna
Kenapa tidak memaafkan sahaja
Kerana insan itu insan bahagia .

Setiap hamba pernah mencipta dosa
Kecuali Rasulullah SAW bersih semua
Sementara pintu Taubat masih terbuka
Jom sama-sama bertaubat pada yang Maha Esa .