Kemarahan dan Cara Mengatasinya .

بسم الله الرحمن الرحيم

     Perasaan marah sememangnya wujud pada setiap insan di bumi ini . Terpulang pada kita sama ada dapat mengawalnya atau tidak . Hal ini demikian kerana marah itu dari syaitan . Sesiapa yang marah pasti akan mudah melakukan perkara yang di luar kawalan . Dirinya dikuasai oleh syaitan . Oleh itu , seseorang yang sedang marah kepada orang lain perlu memperbanyakkan istigfar dan bersabar . 

     Menurut kamus dewan edisi ke-4 , marah bermaksud berasa panas hati kerana ditipu (dihina dll), perasaan panas hati, berang, gusar, murka . Pendek kata, sifat marah jika digunakan pada tempat dan masa yang sesuai memberi manfaatnya. Jika ada orang mempermainkan Islam kita perlu marah dan mempertahankannya . Begitu juga jika negara diceroboh , kita mesti marah dan ambil tindakan membelanya . Marah yang tidak bertempat sering kali mengundang permusuhan, hasad dengki, pertengkaran malah pembunuhan. 

    Kerana marah dan dendam kepada Adam membuatkannya ke neraka. Allah memintanya memohon maaf kepada Adam sebagai syarat. Dengan angkuh iblis menjawab, kalau masa hidupnya aku tidak taat apa lagi selepas matinya Adam.

     Marah akan menghalang seseorang ke syurga .Sahabat Nabi pernah bertanya, Ya Rasulullah, tunjukkan aku satu jalan yang membawaku ke syurga. Orang yang dapat masuk syurga ialah orang yang dapat mengawal hawa nafsunya itulah kekuatan yang sebenarnya. Rasulullah pernah bersabda yang bermaksud: manusia yang gagah bukannya tunjuk kuat dalam pergaduhan tetapi yang paling gagah bila boleh mengawal marahnya . 

     CARA MENGATASI PERASAAN MARAH
     
  • Banyakkan minum air kosong . 
HAL INI DEMIKIAN KERANA AIR BOLEH MENENANGKAN DAN MENYEJUKKAN . SYAITAN DIJADIKAN DENGAN API , MAKA SIRAMLAH API DI DALAM BADAN DENGAN AIR . JANGAN LUPA MEMBACA BISMILLAHIRRAHMANIRRAHIM KETIKA HENDAK MINUM . JIKA ANDA INGIN MENGAMBIL WUDU' ADALAH LEBIH BAIK . MOHONLAH KEPADA ALLAH SUPAYA API YANG BERADA DI DALAM BADAN ITU SEMAKIN KECIL SETERUSNYA LENYAP AGAR EMOSI TERSEBUT HILANG .

  • Memakai wangian setiap masa .
WANGIKAN TUBUH DAN TEMPAT PERSEKITARAN ANDA . KEWANGIAN MEMBOLEHKAN EMOSI MARAH MENJADI STABIL MANAKALA BAU BUSUK PULA BOLEH MENYEBABKAN KEMARAHAN BOLEH MENINGKAT . WANGIAN MEMANGLAH BUKAN APA - APA TETAPI WANGIAN MAMPU MERANSANG DIRI UNTUK LEBIH TENANG DAN BIJAKSANA .

  • Amalkan teknik "PAUSE"
PERNAHKAN ANDA DENGAR TEKNIK INI? JIKA TIDAK , PASTIKAN ANDA MEMBACA TEKNIK INI DI SINI . KONSEP PAUSE AKAN MENYEBABKAN KITA MENJADI LEBIH BERSABAR DAN RASIONAL . OLEH ITU , KONSEP PAUSE BOLEH MENJADIKAN KITA INSAN YANG BERWAWASAN TINGGI .

  • Doa untuk mengawal perasaan marah . 

P/s:Marah boleh menyebabkan kita lupa kepada Allah dan menyebabkan Iman kita menjadi lemah.

1 comment

Yup! Betul tu. Marah boleh buat kite hilang pertimbangan. Silap3 marah tu boleh membunuh. Tu lagi bahaye.

Post a Comment