Cantikkan Scroll Bar Blog ( Versi 3 )

بسم الله الرحمن الرحيم 

 * SeLamat DaTang Ke Blog FaRis Ris * 
* MoHon BerKelaKuan Baik Di Sini * 
* TeRiMa KaSih KeRana BeKerJaSaMa *



Today , Ris nak ajar macam mana nak cantikkan scroll bar .
Ini yang kali ke - 3 .
Kalau nak tahu macam mana scroll bar versi 1 dan 2 .
Buka link ni .


Dah buka . Untuk Yang ketiga ni .
Dia lain sikit . First tengok gambar dekat bwah ni dulu .


Nampak tak apa yang dia tunjuk tu . 
Yang tu laa yang Ris nak ajar ni . 

  • Dashboard > Template > Edit Html > Proceed > Tick Expand Widget . 

  •  Ctrl + F = serentak ! ; cari code ni :

]]></b:skin>



  • Then , Copy code dekat bawah ni dan pastekan diatas atau sebelum kod yang dicari tadi .

::-webkit-scrollbar {width: 8px;height: 8px;}::-webkit-scrollbar-track-piece  {background-color: #A9F5D0;border: 3px solid #FFFFFF;}::-webkit-scrollbar-thumb:vertical, ::-webkit-scrollbar-thumb:horizontal {background-color: #01DFA5;border: 1px solid #FFFFFF;}



  • Preview dan Save . 
Nota Kaki :

Biru : Kod Warna