TuTo : BorDer melengkung D' SideBar TiTle

بسم الله الرحمن الرحيم

Alhamdulillah . Dapat juga Ris postkan Entry pasal tuto ni kepada korang . Bukan senang tau nak buat entry pasal tuto ni . First , Ris nak beritahu korang bahawa tuto ni diminta oleh seseorang  yang baru dalam dunia blogger ni . Jadi , dia meminta Ris meminta dia untuk membuat tutuo tentang sidebar title kerana dia kata sidebar titlenya tu nampak hodoh . Dia tanya Ris bagaimana najk cantikkan . Jadi , sesiapa yang nak tahu juga jom ikuti tuto ini .
( GAMBAR INI DIAMBIL PADA BLOG LYSSA FAIZUREEN )

Nampak tak apa yang ditunjukkan diatas tu . Jadi , tu laa yang Ris nak ajar sekarang ni . 

  1. First , korang pergi dekat  TEMPLATE > EDIT HTML > PROCEED > EXPAND WIDGET TEMPLATE . 
  2. Tekan Ctrl + F serentak dan cari kod ni :

 h2 {
     3 . Ada jumpa tak . Kalau dah jumpa , korang copy kod yang kat bawah ni dan pastekan di bawah kod yang korang cari tadi .


 text-align:center;
background-color: #FF4848;
border-radius: 30px 30px 0px 0px;
border-top: 3px solid #FF4848 ;
border-left: 3px solid #FF4848 ;
border-right: 3px solid #FF4848 ;



   4. Ok . Sekarang ni . Dekat kod tu ada warna putih yang di highlightkan kepada warna purple . Itulaa kod warna . Kalau korang nak tukarkan kepada kod warna kegemaran korang . Boleh cari dekat SiNi !

  5. Sekarang , try korang PREVIEW dulu . Menjadi tak ?

* kalau menjadi ALHAMDULILLAH .  Ris dah dapat ajar korang

 6. Apa tunggu lagi . Save laa sekarang . hahax .


** GooD LucK **