Segmen Memburu Followers By Hotmasakini .

بسم الله الرحمن الرحيم 
 * SeLamat DaTang Ke Blog FaRis Ris *
 * MoHon BerKelaKuan Baik Di Sini * 
* TeRiMa KaSih KeRana BeKerJaSaMa * 



Jom Join Segmen Ni .. 
Best Tau .. 


 






Underline Background

بسم الله الرحمن الرحيم 
 * SeLamat DaTang Ke Blog FaRis Ris * 
* MoHon BerKelaKuan Baik Di Sini *
 * TeRiMa KaSih KeRana BeKerJaSaMa * 

Hye ! Hari ni Ris nak ajar macammana nak buat background + round underline . Korang tak faham ?
Takpe .. Ris tunjukkan contohnya . 

WARNA HIJAU DALAM GAMBAR NI .
INI YANG AKAN KITA BELAJAR .


  • Template - Edit HTML - Proceed - Tick Expand Widget . 

  • Tekan Ctrl + F  untuk cari kod ni :

u {


  • Kalau tak jumpa .. Cari kod ni .

/* Header 


  • Now , copy kod dekat bawah ni dan pastekan di bawah    kod yang mula - mula korang cari tadi . Bagi yang cari guna kod yang kedua . pastekan kod di bawah ni di atas ok . 

text-decoration:none;background: #F5A9D0;color: #FFFFFF;border-radius: 5px;padding-top: 1px;padding-bottom: 1px;padding-left: 2px;padding-right: 2px;}



  • Preview dan save .. 

Nota Kaki :

ABC : Warna background.
ABC : Warna font.
 



Border At Post Title .

بسم الله الرحمن الرحيم 
 * SeLamat DaTang Ke Blog FaRis Ris * 
* MoHon BerKelaKuan Baik Di Sini * 
* TeRiMa KaSih KeRana BeKerJaSaMa *



Salam . Hari tu .. Ada someone nak Ris buat border dekat post title .
Jadi Ris nak buat la ni .
Korang nak yang macammana . Ris buat semua dekat bawah ni .
Dah ready ke ?
Jom .

  • Template - Edit Html - Proceed - Tick Expand Widget Templates

  • Tekan Ctrl + F / F3 untuk cari kod dekat bawah ni . 

Simple Templates

h3.post-title, .comments h4 { 

Tak Jumpa ? Cari kod ni . 

h3.post-title {
Tak Jumpa Lagi ? Cari kod ni .

h3.post-title, h4 {
Denim Templates

.post-title {
Minima Templates

.post h3 {
  • Kalau bawah code tu ada code yang sama atau lebih kurang sama macam kat bawah ni,TOLONG DELETE.

  • Now, korang boleh pilih bentuk border yang korang nak. Then, pastekan code border tu kat Bawah code yang korang cari sebentar tadi. 

  • Sebelum SAVE, PREVIEW dulu. Dah puas hati, barulah SAVE.

Jenis Simple


font-family:arial;color: #000000;font-size:14px;text-align:center;-moz-border-radius: 35px;border-radius: 35px;text-shadow: 3px 3px 3px #FFFFFF;border: 2px solid  #000000;background : #FFFFFF;padding: 5px; margin: 20px;




Notes :: 

ABC : Korang boleh tukar ikut suka hati korang  
ABC : Yang ni code warna untuk mengshadowkan post tittle tu. Kalau taknak, boleh buang je code tu:)
ABC : Size ketebalan border. 
ABC : Boleh pilih antara satu, solid / dashed / dotted
ABC : Warna border korang. Yang Lina letak tu semua warna putih, so korang kena tukar sendiri, hehe.
ABC : Warna background.
ABC : Kalau nak kecil atau besarkan border, adjust kat number tu. Makin besar number, makin besarlah border korang.
*Kalau taknak border, buang code ni : 'border: 2px solid  #FFFFFF;'.

Colour Code boleh ambil dekat sini

Jenis Double Colour


font-family:arial;color: #000000;font-size:14px;text-align:center;-moz-border-radius-topleft: 20px;-moz-border-radius-topright: 20px;-webkit-border-top-left-radius: 20px;-webkit-border-top-right-radius: 20px;-top-right-radius: 20px;border-top-left-radius: 20px;border-top-right-radius: 20px;text-shadow: 3px 3px 3px #FFFFFF;border-bottom: 8px solid #000000;background : #D8D8D8;padding: 3px; margin: 20px ;



Notes :
Arahannya pun sama macam kat atas, cuma code 'border-bottom: 8px solid #FFFFFF;' je :
ABC : Ketebalan border bawah tu. Boleh tukar :)
ABC : Just choose one. Can change into solid / dashed dotted.
ABC : Warna border bawah tu. Boleh ditukar juga. Cari kat Sini 


Jenis BerBackground


font-family:arial;color: #000000;font-size:14px;text-align:center;-moz-border-radius: 1em 4em 1em 4em;                 border-radius: 1em 4em 1em 4em;  text-shadow: 3px 3px 3px #FFFFFF;border: 2px solid  #000000;background : url(URL BACKGROUND);padding: 5px; margin: 20px ;



Notes :

Arahan masih sama seperti di atas, korang cuma masukkan URL BACKROUND yang korang nak je.
*Kalau taknak border, buang code ni :  border: 2px solid  #FFFFFF;.



 

Sidebar Cute ( Versi 2 )

بسم الله الرحمن الرحيم 
 * SeLamat DaTang Ke Blog FaRis Ris * 
* MoHon BerKelaKuan Baik Di Sini * 
* TeRiMa KaSih KeRana BeKerJaSaMa *



Hai ! Good Morning . 
Korang Sihat Tak ? Ris kurang sihat hari ni ?
Takpe .. Demi korang . Ris buat .. 
First , korang tahu ke apa nak buat hari ni ?
OK . Kalau nak tahu . Tengok gambar dekat bawah ni .. 


Nampak tak apa yang Ris tunjukkan tu . 
Yang tu laa Ris nak ajar hari ni .. 
Baru ni .. Ris dah ajar . Cuma lain sikit . 
Kalau korang nak tengok . 
Buka link ni .. 

Ok .. Kalau korang dah sedia . 
Jom . 

  • Dashboard - Layouts - Add A Gadget - Html/ Javascript . 

  • Pastekan kod ni  di ruangan Html / Javascript . 

<div style="border:1px dashed #000000;"><div style="background: #FFFFFF repeat;
padding: 5px;"><center></center> Kod Korang

</div > 



Nota Kaki ..


ABC - Letak kod korang . Ikutlaa kod shoutbox ke . ape ke ? 
ABC - Kod Warna . Boleh didapati di sini . ( colour code )

Done ..! senang je kan .. 

Pasang Widget " Calendar "

بسم الله الرحمن الرحيم 
 * SeLamat DaTang Ke Blog FaRis Ris * 
* MoHon BerKelaKuan Baik Di Sini *
 * TeRiMa KaSih KeRana BeKerJaSaMa *



Assalamualaikum . Hai ..!!
Dah mandi dah ? Sebab Ris ada satu tuto nak ajar korang . 
Kalau dah ready . 
Jom .. mulakan ..!!

TuTorial Untuk :


  • Dashboard - Layouts - Add A Gadget - Html / Javascript .

  • Then , copy code dekat bawah ni dan paste di bahagian html / java script . 

<div id="blogCalendar"></div>
<script type="text/javascript" src="http://lvchen-recentcomments.googlecode.com/svn/trunk/Calendar/1.0/calendar_pack.js"></script>
<script type="text/javascript">
Calendar.base="faris-ris.blogspot.com";
Calendar.timeZone="+08:00";
Calendar.timeZoneCheck = true;
Calendar.drawTable();
</script>
<style>
</style>


  • Then , save .. 
Nota Kaki :

ABC : tukarkan kepada link blog korang . TETAPI , tanpa " http:// " dan tanpa "  / "

  • Dah siap . HeHe .. 

Credit : Nabila Medan 


10 Perkara Yang Dibenci Ketika Berblog .

بسم الله الرحمن الرحيم
 * SeLamat DaTang Ke Blog FaRis Ris * 
* MoHon BerKelaKuan Baik Di Sini * 
* TeRiMa KaSih KeRana BeKerJaSaMa *


Ya Allah . Lebatnya hujan hari ini kan .
Korang tak sejuk ke ?
Lupakan hal itu , sekarang ni . 
Ris nak tunjuk 10 Perkara yang dibenci ketika kita berblog . 
Nak Tahu . 
Baca dekat bawah ni .. 

1. Letak Lagu Dalam Blog Tanpa Button Pause

2. Ada Word Verification di kotak Komen

3. Memaksa Blogger Lain Follow Blog

4. Memberi Komen Yang Menyakitkan Hati

5. Letak spam dalam Kotak Komen Blogger Lain

6. Terlalu Banyak Widget Tak Berguna Dalam Blog

7. Membuat Syarat Giveaway Yang Melampau

8. Blog Terlalu Berat Untuk Di Buka

9. Membuat Penipuan suruh Klik (Iklan Churp Churp) 

10. Membuat entri yang Lucah, Emosi, Terlalu Peribadi, Fitnah

11. Cuba Korang Tambahkan untuk kita semua Perbaiki Blog..






GiveAway Januari : Siapa Cepat Dia Dapat

بسم الله الرحمن الرحيم
 * SeLamat DaTang Ke Blog FaRis Ris * 
* MoHon BerKelaKuan Baik Di Sini *
 * TeRiMa KaSih KeRana BeKerJaSaMa *


Siapa Nak Join !
Klik Link Ni . 
( Link )

Tarikh tutup GIVEAWAY ni pada 30 Januari 2012 ..

Tag :



( Arie Fareeha )
http://putriblackhartblue.blogspot.com/

Cantikkan Scroll Bar Blog ( Versi 3 )

بسم الله الرحمن الرحيم 

 * SeLamat DaTang Ke Blog FaRis Ris * 
* MoHon BerKelaKuan Baik Di Sini * 
* TeRiMa KaSih KeRana BeKerJaSaMa *



Today , Ris nak ajar macam mana nak cantikkan scroll bar .
Ini yang kali ke - 3 .
Kalau nak tahu macam mana scroll bar versi 1 dan 2 .
Buka link ni .


Dah buka . Untuk Yang ketiga ni .
Dia lain sikit . First tengok gambar dekat bwah ni dulu .


Nampak tak apa yang dia tunjuk tu . 
Yang tu laa yang Ris nak ajar ni . 

  • Dashboard > Template > Edit Html > Proceed > Tick Expand Widget . 

  •  Ctrl + F = serentak ! ; cari code ni :

]]></b:skin>



  • Then , Copy code dekat bawah ni dan pastekan diatas atau sebelum kod yang dicari tadi .

::-webkit-scrollbar {width: 8px;height: 8px;}::-webkit-scrollbar-track-piece  {background-color: #A9F5D0;border: 3px solid #FFFFFF;}::-webkit-scrollbar-thumb:vertical, ::-webkit-scrollbar-thumb:horizontal {background-color: #01DFA5;border: 1px solid #FFFFFF;}



  • Preview dan Save . 
Nota Kaki :

Biru : Kod Warna


Letak Lagu Dalam Blog ( Gratisan Music )

بسم الله الرحمن الرحيم

* SeLamat DaTang Ke Blog FaRis Ris *
 * MoHon BerKelaKuan Baik Di Sini *
 * TeRiMa KaSih KeRana BeKerJaSaMa *


Assalamualikum . 
Ngantuknya petang ni . 
Hujan lebat . Fuhh ! Sejuk giler ahh . 
Hari ini Ris nak ajar macam mana nak masukkan lagu dalam blog .
Ada sorang budak tanya . 
Takpelah . Ris sedia membantu korang . 
First , tengok gambar ni dulu . 

Nampak tak music bank dekat blog Ris . Ris guna gratisan music la . Kalau sesiapa yang nak buat . Jom ikut step - step dekat bawah ni . 

  • Korang pergi dekat link ni dulu . >> Click Here <<

  •   Then , ada menu lagu yang korang nak pilih . Tak faham . Tengok gambar dekat bawah ni dulu .


Faham . Ada menu ( Eng , Malay , K.Pop , Nasheed )
Pilih mana yang korang nak . Kalau korang nak yang K.POP . 
Tekan dekat situ . Pastu , akan keluarlah lagu korea .
Just pilih . Kalau korang nak sejukkan hati ketika buka blog . 
Ris rasa , korang patut letak lagu Nasheed . Hehe !
Just Kidding ! 


  •  Kalau dah selesai pilih lagu . Copy code lagu dan pastekan dalam blog . Dekat bawah ni Ris ada sponsor lagu . Sekali dengan kod lagu . Ni kod dia .

<div style="text-align: center;">
<embed pluginspage="http://www.macromedia.com/go/getflashplayer" src="http://ghucy.info/fullmusik/barat/13.11%20violin_and_piano_secret_garde(www.fullmusik.net).swf" wmode="transparent" type="application/x-shockwave-flash" quality="high" title="ost Secret garden - Piano n violin@fullmusik" width="165" height="53"></embed></div>



  • Tajuk lagu untuk kod ni ialah Ost Secret Garden - Piano and Violin . Cara - cara nak pasang dekat blog . Ikut step dekat bawah ni . 
-------------------

- CARA - CARA NAK PASANG DEKAT BLOG -

  • Log in > Dashboard > Layouts > Add A Gadget > Html / Javascript .

  • Pastekan kod tersebut di ruangan Html / Javascript .

  • Dah siap ! Save . 

  • Try tengok ada tak lagu tu . Kalau tak ada . Pergi tukar lagu lain . =D

Nota Kaki :

Biru : Saiz lagu dekat blog korang .. 


Cantikkan Scroll Bar Versi 2

بسم الله الرحمن الرحيم 

 * SeLamat DaTang Ke Blog FaRis Ris *
 * MoHon BerKelaKuan Baik Di Sini *
 * TeRiMa KaSih KeRana BeKerJaSaMa *



Assalamualaikum .
 Apa khabar .
 Gembira pula rasanya setelah Malaysia menang semalam menentang Laos .
Lupakan hal itu . Sekarang ni Ris nak ajar macam mana nak buat scroll bar versi 2 .
Yang versi 1 Ris dah ajar . 
Kalau tak ingat . Buka link ni . 
Amacam dah ingat . Kalau korang dah sedia . 
Jom ! Kita mulakan . 
Mula - mula , tengok gambar dekat bawah dulu .

Nampak tak . Yang ditunjukkan dalam gambar tu . 
Yang tu laa yang kita nak buat ni .

  • Dashboard - Template - Edit HTML - Proceed - Expand Widget Template 

  • Ctrl + F ( SERENTAK ! ) - Cari kod dekat bawah ni .

]]></b:skin>


  • Copy code dekat bawah ni dan pastekan di atas atau sebelum kod yang dicari tadi .

::-webkit-scrollbar {width:15px;height:10px;
}
::-webkit-scrollbar-button:start:decrement, ::-webkit-scrollbar-button:end:increment  {
height:10px;
width:10px;
display:block;
background:#F6CED8;border:1px solid #F7819F;}
::-webkit-scrollbar-track-piece  {
background-color:#FFFFFF;}
::-webkit-scrollbar-thumb:vertical, ::-webkit-scrollbar-thumb:horizontal {
background-color:#F6CED8;border:1px solid #F7819F;}


  • Preview baru save .

Nota Kaki :

Biru :  KOD WARNA  



FaceBook Like Box

بسم الله الرحمن الرحيم 

 * SeLamat DaTang Ke Blog FaRis Ris * 
* MoHon BerKelaKuan Baik Di Sini *
 * TeRiMa KaSih KeRana BeKerJaSaMa *


Assalamualaikum ..


 Today , Ris nak buat tuto tenteng facebook like box . 
Kalau korang nak kenal . 
Tengok gambar kat bawah ni . 


Orait ! Kalau korang nak buat juga . 
Jom ikut step kat bawah ni .

  • Korang kena Create Page dekat Facebook dulu . >> Click Here <<
  • Pilih Cause Or Community . ( Letak Tajuk > Tick Agree > Get Started ).
  • Korang Fill In apa yang patut . Pergi dekat wall . Copy URL address tu .
  • Then , korang pergi ke link ni . >> Click Here <<
      * Paste URL page korang tadi tu .
      * Adjust Width .
      * Tick mana yang patut .
      * Get Code . ( Copy Code iFrame )
  • DashBoard - Layouts - Add A Gadget - Html/Java Script .
  • Paste code tadi tu  .
  • Done ! Save ! Cuba try view and like . Menjadi tak ? =D

= Good Luck =
     .




New Facebook Emotions ( FootBall )

بسم الله الرحمن الرحيم

Alhamdullillah .. Dapat juga Ris update entry untuk kali ini . Kali ini , Ris nak update tentang emotions pasal bola . Siapa yang suka boleh laa ambil kod dekat bawah ni . 


( Manchester United )

[[354365547990048]] [[354365557990047]] [[354365554656714]] [[354365551323381]] [[354365561323380]]
[[354365631323373]] [[354365644656705]] [[354365641323372]] [[354365637990039]] [[354365634656706]]
[[354365717990031]] [[354365714656698]] [[354365721323364]] [[354365727990030]] [[354365724656697]]
[[354365801323356]] [[354365794656690]] [[354365791323357]] [[354365804656689]] [[354365797990023]]
[[354365887990014]] [[354365874656682]] [[354365884656681]] [[354365881323348]] [[354365877990015]]
[[354365947990008]] [[354365954656674]] [[354365957990007]] [[354365961323340]] [[354365951323341]]



( Real Madrid )

[[475874669122371]] [[475874665789038]] [[475874662455705]] [[475874655789039]]
[[475874659122372]] [[475874739122364]] [[475874735789031]] [[475874749122363]]
[[475874742455697]] [[475874745789030]] [[475874815789023]] [[475874822455689]]
[[475874812455690]] [[475874825789022]] [[475874819122356]] [[475874885789016]]
[[475874895789015]] [[475874889122349]] [[475874899122348]] [[475874892455682]]
[[475874962455675]] [[475874972455674]] [[475874965789008]] [[475874969122341]]

( Barcelona )

[[492897860753385]] [[492897864086718]] [[492897870753384]] [[492897867420051]] [[492897857420052]]
[[492897947420043]] [[492897940753377]] [[492897944086710]] [[492897950753376]] [[492897937420044]]
[[492898027420035]] [[492898024086702]] [[492898037420034]] [[492898030753368]] [[492898034086701]]
[[492898114086693]] [[492898110753360]] [[492898120753359]] [[492898117420026]] [[492898124086692]]
[[492898204086684]] [[492898190753352]] [[492898197420018]] [[492898194086685]] [[492898200753351]]




( Bayern Munchen )

[[488739567823302]] [[488739564489969]] [[488739574489968]] [[488739571156635]] [[488739577823301]]
[[488739651156627]] [[488739637823295]] [[488739644489961]] [[488739647823294]] [[488739641156628]]
[[488739721156620]] [[488739724489953]] [[488739727823286]] [[488739731156619]] [[488739737823285]]
[[488739824489943]] [[488739817823277]] [[488739814489944]] [[488739821156610]] [[488739827823276]]
[[488739924489933]] [[488739917823267]] [[488739921156600]] [[488739927823266]] [[488739931156599]]

( Juventus )

[[183748068429030]] [[183748078429029]] [[183748075095696]] [[183748071762363]]
[[183748081762362]] [[183748201762350]] [[183748208429016]] [[183748205095683]]
[[183748198429017]] [[183748215095682]] [[183748368429000]] [[183748378428999]]
[[183748381762332]] [[183748371762333]] [[183748375095666]] [[183748551762315]]
[[183748545095649]] [[183748541762316]] [[183748548428982]] [[183748538428983]]
[[183748751762295]] [[183748758428961]] [[183748755095628]] [[183748741762296]]
[[183748738428963]] [[183748911762279]] [[183748908428946]] [[183748915095612]]


( Borussia Dortmund )


[[284485178321191]] [[284485174987858]] [[284485168321192]] [[284485171654525]] [[284485164987859]]
[[284485268321182]] [[284485264987849]] [[284485271654515]] [[284485261654516]] [[284485258321183]]
[[284485344987841]] [[284485348321174]] [[284485354987840]] [[284485351654507]] [[284485358321173]]
[[284485424987833]] [[284485431654499]] [[284485434987832]] [[284485428321166]] [[284485438321165]]
[[284485508321158]] [[284485514987824]] [[284485521654490]] [[284485511654491]] [[284485518321157]]



( Inter Milan )

[[297268940376148]] [[297268930376149]] [[297268937042815]] [[297268943709481]] [[297268933709482]]
[[297269013709474]] [[297269027042806]] [[297269020376140]] [[297269017042807]] [[297269023709473]]
[[297269100376132]] [[297269097042799]] [[297269093709466]] [[297269103709465]] [[297269107042798]]
[[297269183709457]] [[297269190376123]] [[297269187042790]] [[297269193709456]] [[297269197042789]]
[[297269263709449]] [[297269267042782]] [[297269277042781]] [[297269273709448]] [[297269270376115]]



( Chelsea )

[[183867865083717]] [[183867875083716]] [[183867868417050]] [[183867871750383]] [[183867861750384]]
[[183867948417042]] [[183867951750375]] [[183867958417041]] [[183867955083708]] [[183867945083709]]
[[183868021750368]] [[183868025083701]] [[183868028417034]] [[183868031750367]] [[183868035083700]]
[[183868095083694]] [[183868105083693]] [[183868098417027]] [[183868101750360]] [[183868108417026]]
[[183868181750352]] [[183868191750351]] [[183868185083685]] [[183868188417018]] [[183868178417019]]




( Germany )


[[476292002413971]] [[476292009080637]] [[476292005747304]] [[476292012413970]] [[476291999080638]]
[[476292099080628]] [[476292085747296]] [[476292089080629]] [[476292092413962]] [[476292095747295]]
[[476292179080620]] [[476292185747286]] [[476292182413953]] [[476292175747287]] [[476292189080619]]
[[476292289080609]] [[476292282413943]] [[476292285747276]] [[476292292413942]] [[476292295747275]]
[[476292395747265]] [[476292399080598]] [[476292389080599]] [[476292402413931]] [[476292392413932]]






( Liverpool )

[[354356317990971]] [[354356321324304]] [[354356324657637]] [[354356327990970]]
[[354356331324303]] [[354356394657630]] [[354356404657629]] [[354356397990963]]
[[354356401324296]] [[354356407990962]] [[354356501324286]] [[354356497990953]]
[[354356504657619]] [[354356507990952]] [[354356494657620]] [[354356574657612]]
[[354356581324278]] [[354356577990945]] [[354356584657611]] [[354356587990944]]
[[354356674657602]] [[354356671324269]] [[354356677990935]] [[354356681324268]]





Fuhh letih Ris buat benda ni . DONE ..!!  copy laa .
Jangan segan - segan . =D 





Cantikkan Scroll Bar Blog.

بسم الله الرحمن الرحيم

Have A Look !


Let's Do It  Same Like That .

  • Dashbord - Design - Edit Html
  •  Tekan Ctrl + F ( serentak ! ) dan cari kod ini :

 ]]></b:skin>


  •  Copy kod dekat bawah ini dan pastekan diatas kod yang korang cari tadi .

 ::-webkit-scrollbar {
height:12px;
width: 12px;
background: #FFFFFF;
}
::-webkit-scrollbar-thumb {
background-color: #000000;
-moz-border-radius: 10px;
border-radius: 10px;
}

 Nota :

Purple : Warna background scroll bar korang .
Pink : Warna scroll bar korang .
Kod Warna : Click Here ! 


  • Preview dan Save .

Call me if you got it . Here number : 012-3456789 . =D



SideBar CuTe

بسم الله الرحمن الرحيم

Assalamualaikum . Korang sihat tak . Ingat tak Post yang ni .Buka link ni dulu .  Ris ade tulis , yang Ris nak ajar korang buat step yang ketiga tu kan . Tuto kali ni laa . Ok , tengok gambar kat bawah ni dulu .


Nampak tak apa yang d'tunjukkan tu . Yang tu la Ris nak ajar kali ni . Tuto yang ni hanya untuk Html / java script . 

  • Dashboard - Layout - Add A Gadget - Html / java script
  • Copy kod dekat bawah ni :


<div style="background: #FFFFFF repeat; repeat; padding: 5px; border:2px dashed #000000; border-top-left-radius: 20px 20px; border-top-right-radius: 20px 20px; border-bottom-left-radius: 20px 20px; border-bottom-right-radius: 20px 20px;"><center></center>

Masukkan apa2 kod , ayat korang ke ?
 
</div>



 *Warna Purple : Untuk warna background
 *Warna Oren : Untuk warna border
 *Bold hitam : Masukkan apa-apa kod ( shoutbox , iklan , followers )

  •  Cara nak dapatkan kod followers tu nanti Ris ajar ekk . 
Kod Warna boleh dapatkan di sini ! (CLICK HERE)

Senang je kan . Jom try buat .